Onsdag 30 september 2015 genomfördes konferensen för sjätte gången. 50 personer kom och lyssnade på ett flertal mycket intressanta föredrag. Vi återkommer med ett referat, bilder och med presentationerna. Bland några kommentarer:

”Vi fick några riktigt bra kontakter”

”Gillade både det officiella programmet och de informella diskussionerna”

”Alla framföranden som jag hörde var mycket intressanta och givande”

”Det var en givande och bra dag”

”Det var en riktigt givande dag, bra att det var fokuserat på ”lager-nära” frågor”

Stora Lagerdagen återkommer nästa år. Återkommer om tid.

I slutet finns lite bilder och länkar till de olika föredragen.

Min summering av Stora Lagerdagen 2015

Den sjätte Lagerdagen blev mycket lyckad. Återigen lyckades vi samla ett gäng intressanta föredragshållare. I år fick vi också igång ett flertal spontana och givande frågestunder och diskussioner. Troligen bidrog Håkan Solarfs (logistikchef på Clas Ohlson) utdelande av kepsar med inbyggd belysning till alla som ställde frågor. Efter det släppte spärren. Mycket bra knep! Alla verkade mycket nöjda med innehållet och många tycker det är konstigt att inte fler kommer på denna både intressanta och trevliga dag.

Dagen inleddes med Ulf Spendrup som berättade om familjens och bolagets resa från konkurs och att anses vara uträknad på 70-talet till att bli den stora och lönsamma spelare man är idag. Mycket intressant info om höglager och automatik men bland det som slog mig var att man lyckades flytta hela (motsvarande) produktionskapacitet från Wårby till Grängesberg med en bemanningsökning på 8 man (i Wårby fanns 350 man). Plocket anser man inte tillräckligt lönsamt att automatisera trots att ölbackar borde passa ganska väl.

Gert Fredrixon och Roger Scherberg från Uponor berättade om Wirsbos historiska resa och de personer som har skapat förändring. Bl a Hans Wertén (Electrolux) som på sitt klassiska sätt köpte upp bruket och styckade upp det och sålde delarna (skog, kraft etc) med god förtjänst. De berättade också om resan från lager i varje land till ett centrallager och sedan flytten av detta. Vidare att man tvingades ”slänga ut” lagerautomaterna eftersom de inte lirade med Uponors Oracle affärssystem. Viktiga erfarenheter av flytten var Information och t ex att ha extra koll på konsignationslagret. Andra erfarenheter var att ha stora ytor för ankommande och avgående gods.

Håkan Solarfs från Clas Ohlson berättade om deras egenutvecklade WMS system (WES) som har graderats upp till att klara flödesoptimeringen bättre i alla olika delar av lagret (höglager, miniload etc men inte lagerautomater som anses för långsamma!). När man byggde höglagret ville man slå Spendrups och byggde det 43,5 meter högt mot Spendrups 41 meter. Håkan introducerade ett mycket bra trix för att få åhörarna att komma igång med att ställa frågor. Han delade ut en keps med inbyggd lampa till var och en. Frågorna och diskussionerna kom verkligen igång efter detta.

Björn Kjellbris från Christer Nöjd AB berättade om ganska enkla metoder att spara onödiga kostnader. Genom att packa direkt i transportemballaget och skippa mellansteget att först plocka i ett plasttråg t ex. Bland exemplen som nämndes var Samdistribution som plockar böcker, 2020 som plockar mobiltelefoner och IKEA som plockar reservdelar direkt i fraktpåsar. I de fall man ska plocka fler kollin direkt i ett fraktemballage och skall välja mellan fler krävs att man har superkoll på varje artikels mått. Speciell utrustning för att scanna måtten kan givetvis tillhandahållas.

Roland Jansson på Memnon berättade om deras transportadministrativa system och en av de relativt nya tjänsterna man tillhandahåller. Att få koll på och kunna styra inkommande godsflöde är en ofta bortglömd besparingspotential. Kan man bara komma överens med leverantör och transportör att medverka så får man relativt enkelt koll på frakter, fraktbesparing, leveranskvalitet, ankomsttider etc. IKEA, Camfill och Vestas nämndes som pilotföretag.

Per-Erik Mogren på Unicarriers berättade att det visst händer mycket på trucksidan. Dels en konsolidering av branschen och ett antal utvecklingstrender. Eltruckarna blir vanligare och mer effektiva. Autotruckarna (AGV) ökar i popularitet (pga lägre pris bl a). Annars förbättras de vanliga truckarna genom bättre ergonomi och bättre intelligens som håller koll på service och underhåll.

Mattias Pihlström från Brightstep berättade eller snarare ställde en massa knepiga och lite provocerande frågor kring e-handel. Konsumenten ställer allt tuffare krav på leverantören som måste bli mycket mer flexibel, serviceminded (och billig). Tufft att vara e-handlare.

Cecilia Smith Jonasson och Patrik Danielsson från Axstores berättade om sin resa med att skapa nyckeltal (KPIer) för att följa kvalitet, trivsel etc för att motivera medarbetarna. Ingen koppling till lön eller bonus.

Kenneth Ullenius, Hillebrand Logistics (fd Lagena) berättade om deras arbete med att hantera branden (och sedan som lök på laxen blixtnedslaget) i deras höglager strax innan midsommar då de är som allra mest tryck. Slutligen berättade Daniel Lindholm på Mekonomen om deras arbete med att införa Lean på ett grossistföretag.

Sammanfattningsvis en mycket lyckad dag. Enda tråkiga är att det bara kom c:a 50 personer vilket vi och alla andra tyckte var konstigt med tanke på det högintressanta innehållet.

Det hela avslutades med att Göran Forsén avtackades av TTFs nya ordförande Robert Skoog för sitt förtjänstfulla arbete. Inte minst arbetet med denna dag.